Kansikuva mitä negatiivinen black hat SEO on

Mitä on negatiivinen (Black hat) SEO?

Muutama viikko takaperin LinkedIn:ssä nousi esille ilmiö, jossa useiden eri digitoimistojen verkkosivuille oli johdettuna joukoittain haittaavia linkkejä. Spämmilinkkien tarkoituksena on ollut heikentää valittujen digitoimistojen hakukonenäkyvyyttä. Tälläistä taktikointia kutsutaan nimellä Black hat SEO. Tässä artikkelissa kerron mitä negatiivinen (Black hat) SEO käytännössä tarkoittaa ja miten siltä voi suojautua. Kerron myös mistä tietää, jos sivusto on joutunut negatiivisen SEO:n kohteeksi.

Mitä negatiivinen (Black hat) SEO tarkoittaa?

Black hat SEO, eli negatiivinen hakukoneoptimointi tarkoittaa epärehellisiä toimintatapoja nostattaa tietyn verkkosivun asemaa hakukoneissa tai sabotoida kilpailijoiden nettisivuja. Black hat -tekniikat rikkovat hakukoneiden sanelemia sääntöjä. Tällainen taktikointi voi parhaillaan pudottaa sivuston kokonaan pois hakutuloksista.

Hakukoneoptimoinnissa käytetyt taktiikat voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään:

1. Valkoinen hattu: Taktiikat noudattavat kiven kovaa Googlen ja muiden hakukoneiden asettamia rajoja ja sääntöjä.

2. Musta hattu: Taktiikat ovat epärehellisiä keinoja saada sivusto nopeasti hakukoneiden ykköspaikalle tai tuhota kilpaileva sivu.

3. Harmaa hattu: Taktiikat ovat sekoitus mustaa ja valkoista. Harmaa hattu voi käyttää epärehellisiä keinoja päästä nopeasti ylös hakutuloksissa, mutta ei satuta toisen yrityksen sivuja.

Jokaisen verkkosivun ylläpitäjän olisi hyvä ymmärtää Black hat -taktiikoista ja niiden vaikutuksista sivuihin.

Mitä Black hat SEO sitten käytännössä on?

– Hakkerointia toisten verkkosivuille

– Rakentaa satoja tai jopa tuhansia toisten sivuille johtavia spämmilinkkejä

– Kopioida toisten sisältöä ja levittää sitä useimmissa paikoissa Internetissä

– Johtaa ulkoisia linkkejä verkkosivuille epärelevanteilla avainsanoilla, kuten esimerkiksi nettipokeri yms.

– Poistaa verkkosivun parhaat ulkoiset linkit

– Avainsanojen turhaa viljelyä nettisivuilla

– Tahallisesti pilata yrityksen maine sosiaalisen median alustoilla tai esimerkiksi Google review -sovelluksella

Black hat SEO on yleisesti tunnettu ja kielletty keino. Google ja Bing ovat listanneet selvät ohjeet minkälaisia toimenpiteitä verkkosivujen tulisi välttää tekemästä. Voit tutustua niihin: Google´s Webmaster Guidelines ja Bing´s Webmaster Guidelines.

Googlen kieltämät toimenpiteet

Sisällön automaattinen luominen (Esimerkiksi sisällön luominen erilaisilla automaattisilla ohjelmilla)

Linkkien väärinkäyttö (Linkkien ostaminen ja keskenäinen vaihtaminen toisten sivujen kanssa)

Sivujen naamiointi (Näytetään erilaista sisältöä hakukoneille ja sivuston kävijöille)

Harhaanjohtavat uudelleenohjaukset (Kävijät ohjautuvat eri sivuille mihin luulevat menevänsä)

Toisilta sivuilta kopioitu sisältö (Suoraan toisilta sivuita kopioitu materiaali omalle tai muiden sivuille)

Piilotetut tekstit tai linkit sivustolla (Esimerkiksi piilotetaan avainsanoja ja linkkejä valkoisella värillä valkoiselle taustalle tai kuvien taakse)

Porttisivut (Sivut, jotka rakennetaan ainoastaan johdattamaan kävijät tietyille sivuille)

Haitallisten/spämmi sivujen luominen (Sivustot jotka kalastelevat tietoja, asentavat viruksia ja muita haittaohjelmia)

Osallistuminen kumppanuusohjelmiin, jotka eivät anna lisäarvoa sivulle (Esimerkiksi kumppanuussivujen tuotekuvaukset ovat suoraan kopioitu tuotteiden alkuperäiseltä sivulta)

Avainsanoilla täyttäminen (Lisäillään ja kylvetään tiettyä avainsanaa sivustolle)

Strukturoidun data -merkintöjen väärinkäyttö (Esimerkiksi mikrodatan käyttäminen Googlen haussa, mutta se ei ole relevanttia tarjoamallesi sisällölle. Tämä on lukijan harhaanjohtamista)

Kuinka suojata sivusto Black hat SEO:lta?

On olemassa muutamia yksinkertaisia keinoja, joilla voit suojata sivustoasi.

1. Laita päälle sähköposti huomautukset Google Search Consolesta

Voit kirjautua Google Search Consoleen ja sähköpostiasetuksista ottaa käyttöön sähköposti-ilmoitukset. Google voi suoraan lähettää sinulle sähköpostia, jos sivuilla tapahtuu jotain epätavallista.

Google voi suoraan lähettää ilmoituksen esimerkiksi jos,

1. Sivut ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi

2. Sivuilla on latausongelmia

3.Sivuilla on indeksointiin liittyviä ongelmia

4. Sivut ovat rikkoneet sääntöjä ja niihin on asetettu manuaalinen toimenpide, eli sivut ovat voineet saada rangaistuksen Googlelta

2. Seuraa ulkoisia linkkejä, jotka johtavat sivustolle

Varmasti yleisin tapa harjoittaa Black hat SEO -taktiikoita on johdattaa spämmisiä linkkejä sivustolle. On siis hyvä säännöllisesti seurata minkälaiset linkit johtavat sivuillesi. Kuka tahansa voi luoda linkin sinun sivuillesi, tähän et juurikaan pysty vaikuttamaan.

On olemassa kuitenkin useita työkaluja, joiden avulla voit seurata ulkoisia linkkejä, jotka johtavat sivustolle. Ammattilaiset käyttävät esimerkiksi Ahrefs tai SEMrush nimisiä työkaluja, jotka myös voivat ilmoittaa uusista syntyvistä linkeistä ja sivuston tapahtumista.

Linkkejä voi myös seurata manuaalisesti erilaisilla työkaluilla. Paras ilmainen työkalu mielestäni on Ubersuggest´s backlink cheker

3. Suojaa verkkosivut hakkereilta

Pidä huolta, että verkkosivut ovat turvalliset. Alapuolella on luettelo asioista, joilla voit suojata verkkosivuja paremmin.

– Käytä vahvaa salasanaa

– Asenna WordPress -sivustolle kaksivaiheinen tunnistautuminen (Google Authenticator Plugin)

– Hanki hyvä ja luotettava Hosting -palvelu ja päivitä aina tarvittaessa ohjelmat ja teemat

– Varmista, että sivuillasi on SSL -sertifikaatti

4. Älä sorru itse vahingossa Black hat SEO:n taktiikoihin

Ole huolellinen, että sivusto noudattaa hakukoneiden laatimia sääntöjä. Hakukoneoptimointi on aina hidasta työtä ja kukaan ei pääse Googlen kärkeen yhdessä päivässä. 

Mitä tehdä jos sivusto on joutunut Black hat SEO:n kohteeksi?

Jos verkkosivut ovat hakkeroitu, älä panikoi. Tässä tapauksessa olisin heti yhteyksissä omaan hosting -palveluun ja vaihtaisin kaikki salasanat, jos mahdollista.

Jos löydät, että sivuillesi johtaa monia spämmisiä linkkejä on niihin hyvä kiinnittää huomiota. Huomaa, että spämmiset linkit linkkiprofiilissa eivät aina tarkoita, että sivuja vastaan on hyökätty. Toisinaan myös jotkut automaattiset ohjelmat luovat linkkejä muiden sivuille. Tälläisille linkeille ei aina tarvitse tehdä toimenpiteitä, mutta suosittelen siistimään niitä.

Jos linkkejä alkaa syntyä lisää nopealla tahdilla, on verkkosivuja vastaan voitu käyttää Black hat -taktiikoita.

Voit ensin itse yrittää olla yhteyksissä sivustoon, josta linkit tulevat. Jos sivustolta löytyy yhteystiedot, voit suoraan laittaa asiasta heille viestin. Suosittelen olemaan kriittinen sen suhteen minkälaisilta sivuilta linkit tulevat. Jos sivuston nimi kuulostaa epäilyttävältä, ei sitä silloin kannata lähteä avaamaan. Tässä tapauksessa voit:

1. Selvittää mitä hosting -palvelua kyseisten linkkien verkkosivut käyttävät. Löydät sivustojen hosting -tiedot täältä: https://www.whoishostingthis.com/. Hosting -palvelut usein voivat auttaa linkkien poistossa.

2. Jos spämmisiä linkkejä on useita, voit luoda listan linkeistä ja lähettää ne suoraan Googlelle täältä: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main

3.Jos saat useita linkkejä samalta verkkosivulta, voit myös suoraan ilmoittaa verkkosivusta Googlelle täällä: https://www.google.com/webmasters/tools/spamreportform

Yhteenveto

  • Black hat SEO, eli negatiivinen hakukoneoptimointi koostuu epärehellisistä taktiikoista saada verkkosivu nopeasti hakutuloksien kärkeen tai pilata toisen verkkosivun hakukonenäkyvyyttä.
  • Hakukoneet, kuten Google ja Bing ovat erittäin kriittisiä Black hat SEO:n toiminnoista ja yrittävät estää tälläistä taktikointia.
  • On olemassa hyvin yksinkertaisia keinoja suojata verkkosivuja ja seurata ulkoisia linkkejä.
  • Jos sivusto on joutunut Black hat SEO:n kohteeksi, on hyvä olla yhteyksissä joko linkittävään sivustoon tai suoraan Googleen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *